Bevlogen leren met hoofd, hart en handen
Bernard Lievegoed

Activiteiten

Jaarfeest: Michaël (eind oktober)
Als de oogst wordt binnengehaald en de natuur zich in een vurige gloed tooit begint het feest van aartsengel Michaël. Michaël vocht in de hemelse sferen zijn strijd met de ‘draak’ en verdreef lucifer naar de aarde.
Bekijk/download: Jaarfeestboekje Michaël

Jaarfeest: Sint Maarten (medio november)

Sint Maarten is het eerste feest van de grote advent Het is ook het eerste feest dat in het teken staat van het licht, maar ook van elkaar zien en delen. De natuur toont zich op zijn aller ruwst, de mens trekt naar binnen in de warme omhulling van het huis en ontsteekt er het vuur en de lichten.
Bekijk/download: Jaarfeestboekje Sint Maarten

Jaarfeest: Advent en Sinterklaas (december)
Nog is het herfst, maar de gloeiende kleuren aan de bomen zijn verdwenen. De laatste herinnering aan de zomerzon is met de winden weggeblazen. De avonden worden langer en we maken het gezellig in huis. Een eerste poging om licht en warmte van binnenuit te laten ontstaan, was het Sint Maartenslampje. Dat was onze eerste innerlijke voorbereiding op het kerstfeest. Tijdens de Advent vergroten we stap voor stap de innerlijke ruimte in onszelf zodat de kerstboodschap ontvangen kan worden.
Bekijk/download: Jaarfeestboekje Advent en Sinterklaas

Jaarfeest: Kerst en Drie Koningen (eind december, begin januari)
Kerstmis, de dag van de winterzonnewende en de geboortedag van jezus. de kaarsen bij dit feest symboliseren het goddelijke licht dat door de geboorte van het Kerstkind op aarde is gekomen. Toch is het niet altijd zo geweest dat op de avond van 24 december Kerstmis werd gevierd.

Jaarfeest: Palmpasen en Pasen (eind maart, begin april)
Met Pasen viert men het ontluiken van de lente en de opstanding uit de dood van Christus. Dit feest wordt gevierd vanuit hoop, verwachting en groei. Men staat tijdens dit feest open voor ontwikkeling. Kleine kinderen vieren het feest vanuit een belangrijk punt; de aansluiting met de nieuwe ontwikkelingen in de ontluikende natuur. Grotere kinderen houden zich bezig met de opstanding van Christus.
Bekijk/download: Jaarfeestboekje Palmpasen en Pasen

Jaarfeest: Sint Jan (eind juni)
Midzomerfeest/Sint Jan. Jaarlijks op 24 juni. Op deze dag herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper. Deze dag valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd.
Bekijk/download: Jaarfeestboekje Sint Jan